ZWIK ENERGIE NEUTRAAL

Ledennieuws

Samenvatting Ledenvergadering Zwik Energie Neutraal 14 november 2023


Onderstaand vindt u het verslag van de laatste ledenbijeenkomst op 14 november. Het was weer een geanimeerde bijeenkomst met een fors programma. Er waren wat minder leden dan verwacht, waarschijnlijk door het slechte weer op die avond.


Inmiddels zijn uit de ledenbijeenkomst twee initiatieven voortgekomen. Er zijn twee onderwerpen waar wij mee aan de gang willen.


  1. Zo willen wij een groep buurtbewoners oprichten die kennis op het gebied van  (hybride) warmtepompen gaat verzamelen met als doel een goede afweging te maken inzake de aanschaf van een warmtepomp. U kunt zich opgeven bij ondergetekende Rik Soeteman.
  2. Verder willen wij de haalbaarheid van een buurtaccu onderzoeken. Kijk hiervoor in onderstaand verslag en volg aldaar de link naar de presentaties van de laatste ledenvergadering. U kunt zich opgeven bij Wilfried Bloemberg.


Verder is het goed te melden dat het bestuur van Zwik-EN een gesprek heeft gehad met buurtbewoner Mark de Jonge. Hij is voorzitter van de “VVE ’t Zwik”, de vereniging van huiseigenaren én huurders van de huizen van woningbouwvereniging “Ons Huis”. Mark is van plan om een enquête te houden onder de leden (ongeveer 50 huizen) naar hun behoeften aan maatregelen voor energietransitie van hun huis. Aan de hand van de uitkomsten wil hij kijken wat er mogelijk is qua gezamenlijke projecten. Wij hebben samen met Mark contact gezocht met de gemeente Enschede met de vraag of zij hier een rol kunnen spelen. In eerste instantie staat de gemeente hier positief tegenover.


In onderstaand verslag staat zinvolle, technische en innovatieve, informatie uit de ledenbijeenkomst. Bij vragen over of belangstelling naar één van de onderwerpen kunt u contact met ons opnemen via info@zwik-en.nl.


De datum van een volgende vergadering is nog niet bekend. Deze zal in april of mei 2024 worden gehouden.


Samenvatting Ledenvergadering Zwik Energie Neutraal 14 maart 2023


Op het programma van de ledenvergadering van Zwik Energie Neutraal stond een aantal gevarieerde onderdelen. Er waren ruim dertig buurtbewoners aanwezig. 


Na de inleiding door voorzitter Martien Molenaar gaf Michael Breit, coördinator van het Energieloket, een overzicht van alle subsidie mogelijkheden die er nu zijn. Voor huiseigenaren is vooral de ISDE subsidie van belang. Informatie hierover is te vinden op de RVO site. Wat velen niet wisten: voor technische vragen over je woning kan je bellen met het “Duurzaam Bouwloket” (053-2062003). Zie voor subsidiemogelijkheden onderstaande presentatie:

Subsidies transitie

Martien Molenaar en Michiel Bloemen introduceerden vervolgens een WhatsApp-groep. Deze heeft tot doel om vragen over transitie en kennis binnen de buurt effectief uit te wisselen. Voor verdere info over het doel en spelregels van de groep, zie de knop hieronder voor instructies. Wanneer je je wilt aanmelden voor de WhatsApp-groep vraag dan een QR-code aan via info@zwik-en.nl.

Instructies Whatsapp groep

Vervolgens werden de maatwerkadviezen bij 4 woningen in de buurt geëvalueerd. Op initiatief van de gemeente Enschede heeft de Coöperatie Enschede Energie een transitiebureau ingeschakeld. De adviezen voor transitie van zeer van elkaar verschillende huizen bleken nogal standaard te zijn. Stukken tekst kwamen letterlijk overeen en er stonden veel onnauwkeurigheden in de rapporten, bv. een huishouden zou op gas koken terwijl de bewoners al inductie gebruikten. Zwik Energie Neutraal adviseert om bij de maatwerkadviezen duidelijk naar de behoeften van de bewoner te vragen en om een eindgesprek te houden. Bij een eindgesprek kan een volgorde van aanpak worden besproken op basis de behoeften van de bewoner. Van de gemeente Enschede was projectleider Jeroen Wolbrink aanwezig om vragen te beantwoorden. Hij zal onze adviezen bij Enschede Energie verwoorden. De presentatie over maatwerkadviezen kan hieronder gedownload worden.

Analyse maatwerkadviezen

De laatste ronde van de ledenvergadering bestond uit een uitwisseling van vragen en kennis tussen bewoners en deskundige leden van de vereniging. Dit gebeurde aan expert tafels waar men vragen kon stellen over isolatie, verwarmingstechnieken en het opwekken van stroom. Dit leidde tot zeer geanimeerde discussies. 



Concluderend kunnen wij spreken van een geslaagde avond over energietransitie in het Zwik met de combinatie van een informatief deel en tot slot een geanimeerde discussie aan de experttafels.


Samenvatting Ledenvergadering Zwik Energie Neutraal 4 oktober 2022


In de inleiding vertelt Martien Molenaar, voorzitter van Zwik Energie Neutraal (Zwik-EN), over enkele positieve ontwikkelingen.  Op basis van het eerder bediscussieerde Tauw rapport over de wijk Twekkelerveld/Tubantia/Toekomst bleken 3 types huizen in ’t Zwik geschikt voor een transitie maatwerkadvies. Dit had tot gevolg dat we 3 clusters van soortgelijke huizen in het Zwik konden aanwijzen voor een maatwerkadvies om te kijken wat de mogelijkheden zijn m.b.t. de energietransitie. 

Wanneer wij kijken naar de buurt als geheel, dan leggen wij momenteel de nadruk op besparen. De gemeente is geïnteresseerd de wijze waarop wij de transitie aanpakken en vooral in ons clustermodel. Wij geloven in adviezen door onafhankelijke deskundigen. Wij krijgen als vereniging ondersteuning van de gemeente via Jeroen Wolbrink, die dit in zijn presentatie zal uitleggen. 


Wat kan de gemeente Enschede bieden?  Jeroen Wolbrink, projectleider gemeente Enschede

Jeroen vertelt dat de komende maanden het focus zal liggen op onderzoek naar de businesscase warmtenet en naar het gebruik van warmtepompen. Er wordt een proef gestart met energiecoaches via Enschede Energie. Er wordt gezocht naar 50 referentiewoningen waarvoor een maatwerkadvies zal worden gegeven. Verder wil de gemeente het energieloket uitbreiden met meer wijkgerichte informatie. Van deze maatregelen kan het Zwik ook profiteren. 

Meer specifiek voor het Zwik wil de gemeente de buurt duidelijkheid geven over toekomstige aardgasvrije opties. Voor VVE’s komt ondersteuning in de zin van een cheque of een bijdrage van de gemeente voor onderzoek. Ook de vereniging Zwik Energie Neutraal kan ondersteund worden. De gemeente is benieuwd naar onze wensen.

Verder meldt Jeroen nog dan de gemeente de energie armoede, een groot probleem in de hele stad, wil aanpakken. 

Presentatie Gemeente


Energietransitie: alleen een financiële zaak? Wilfried Bloemberg, Zwik-EN

De visie op investeren is veranderd: van top-down benadering met grootschalige ingrepen om huizen van het gas af te halen, met kosten die meestal buiten het bereik van de bewoner liggen, naar investeren op maat om energieverbruik te verlagen. De bewoner en de wijk hoeven dan niet volledig van het gas af.

Iedereen kan investeren, in de nieuwe situatie wordt het gemakkelijker voor minder draagkrachtige woningeigenaren om te investeren middels verschillende financieringsmogelijkheden. Er zijn subsidies, een reeds afgesloten hypotheek verhoogd worden voor verduurzaming of via een aparte duurzaamheidslening. Voor minder draagkrachtige gezinnen is er een renteloze lening in de maak.

Presentatie Financiële zaak

Model “Clustervorming” van Zwik Energie Neutraal, Marion Brienen, Zwik-EN

Marion vertelt over de variatie aan huizen op ’t Zwik, die per groep huizen wel op elkaar lijken. Aldus kunnen bewoners in clusters de transitie van hun huizen onderzoeken en aanpakken. Wij geloven in situaties waarin bewoners zelf naar hun buren gaan om hun vragen en eventuele plannen op transitie gebied te bespreken. Schroom dus niet om bij je buren aan te bellen! 

Je kunt dan met elkaar vragen formuleren, informatie opzoeken en een visie ontwikkelen.  En waar liggen de accenten? Gaat het om het comfort, gaat het om minder gasverbruik, of wil je naar full electric? Of spelen er andere problemen rond je huis. Heb je een koude vloer, heb je wel of geen kruipruimte, en hoe pak je het probleem aan? Verder kan je kosten delen met je buren, kan je samen stappen zetten, taken verdelen, etc. Je kan door vragen met elkaar te delen en door die vragen te onderzoeken, elkaar inspireren en verder helpen.

Verder is er veel expertise in de buurt. Er zijn veel bewoners, die al veel ervaring hebben opgedaan met de transitie van hun eigen huis. De vereniging wil die deskundige bewoners in contact brengen met bewoners die vragen hebben.

De Gemeente wil daarin ondersteunen, oa. via energiecoaches. Ook daarvan kun je als cluster gebruik maken. Tevens kun je bij commerciële partijen je kennis vergaren. Verwarrend is, dat het door veranderende inzichten vaak moeilijk is om te bepalen wat het beste is voor je transitietoekomst. Ook daarin kun je met je buren slagvaardiger optreden door het kennisniveau binnen de cluster zo hoog mogelijk te krijgen. Hoe beter de vraag aan een deskundige, des te helderder is het antwoord. En als groep huizen word je ook interessanter voor commerciële partijen in de huidige overbelaste markt.

Korte termijn hulp aan clusters: instellen CV en sluipstroomverbruik, Rik Soeteman, Zwik-EN

Rik’s presentatie gaat over instellen van het CV-systeem en over sluipstroomverbruik, het ongemerkt weglekken van stroom door allerlei apparaten in huis. 

Wat betreft de CV-ketel, deze zijn op meerdere gebieden overgedimensioneerd. Dit wil zeggen dat zij voor vrijwel alle huizen te hoog staan ingesteld. Rik vertelt dat het om drie issues gaat: de temperatuur van het water, het vermogen van de brander en de snelheid van het water in de leidingen en radiatoren. Alle drie kun je lager afstellen en op die manier ga je efficiënter verwarmen, zonder dat het kouder wordt in huis. Gebruik hiervoor de handleiding van je CV en kijk op het internet. Vooral het YouTube-kanaal “Ketelklets” is zeer leerzaam (zie de links in de presentatie).

Verder is het ook zinvol om naar het sluipstroomverbruik te kijken. Bij Rik was dit volgens de app van zijn energiebedrijf 31% van het totale verbruik. Ga op speurtocht in je eigen huis met een energie- of wattagemeter. Zo’n meter kost twee tientjes. Je zult versteld staan hoe snel je gaat bezuinigen. 

CV instellen en sluipstroomverbruik

Koplopersoverleg met presentatie van Tauw op 31 augustus 2021


Naar aanleiding van de laatste bijeenkomst op 31 augustus, zijn hieronder de presentatie van Tauw en de vragen en antwoorden die tijdens de digitale bijeenkomst voorbij zijn gekomen, te downloaden.


Presentatie Tauw Samenvatting vragen/antwoorden

Ledenvergadering Zwik Energie Neutraal op 10 mei 2021


Op 10 mei 2021 hebben wij een online ledenvergadering gehouden. Een PDF-versie van de PowerPoint presentatie gegeven door:

  • Martien Molenaar, voorzitter (Opening en De vereniging: strategie en doelen)
  • Rik Soeteman, secretaris (Overzicht contacten vereniging)
  • Jan de Leeuw, bestuur en techniekgroep (Technische mogelijkheden voor het Zwik)
  • Wilfried Bloemberg, kerngroep (Informatie koplopersoverleg)

is hieronder te downloaden. Mochten hierover nog vragen zijn, stel deze dan gerust via info@zwik-en.nl.


Reactie Zwik Energie Neutraal op afwijzing subsidieaanvraag Twekkelerveld Aardgasvrij 

(toegevoegd: 10 november 2020)


Het afwijzen door de landelijke overheid van de subsidie aanvraag “Twekkelerveld Aardgasvrij” heeft voor onze buurt van ruim 200 woningen en onze plannen geen gevolgen. Het afgewezen plan voor Twekkelerveld Aardgasvrij zette naar onze mening te eenzijdig in op het aanleggen van een grootschalig wijkverwarming systeem. Isolatie wordt in het plan zijdelings genoemd en alternatieven voor wijkverwarming komen niet of nauwelijks aan de orde. Zwik-EN zet in op een goed isoleren waarbij de bouwkundige staat van onze oudere en zeer van elkaar verschillende huizen wordt meegenomen. De mogelijkheden voor wijkverwarming en alternatieve verwarmingssystemen zullen wij onderzoeken. Daarbij zullen wij natuurlijk kijken naar de toepasbaarheid binnen onze buurt.

 

Wij denken dat de gemeente Enschede een bredere rol kan spelen dan zij tot nu toe heeft ingenomen. Zij zit in een bij uitstek centrale positie om de vele partijen, bewoners, aannemers, isolatiebedrijven en installateurs met elkaar in contact te brengen. Wij zullen dit in onze overleggen met de gemeente blijven benadrukken.



Afwijzing subsidieaanvraag in Tubantia, 27 oktober 2020:

Grote teleurstelling: geen 10 miljoen voor aardgasplannen Enschede, stad staat weer met lege handen

Geen 10 miljoen euro om Twekkelerveld van het gas af te halen. Ook niet de helft of een beetje. Gewoon helemaal niks. Enschede is diep teleurgesteld over de beslissing van Den Haag. "Dit is echt zuur".


In het kader van de reactie van Zwik-EN, is het zeer de moeite waard de aflevering "Zondag met Lubach" over Nederland gasvrij van 8 november 2020 terug te kijken. Deze is te vinden op onze "In de media" pagina.

Share by: