ZWIK ENERGIE NEUTRAAL

In de media

Hier vindt u  interessante artikelen afkomstig uit verschillende media.

6 april 2023: Tubantia

Warmtebedrijf Ennatuurlijk stapt uit plan voor warmtenet

Warmtebedrijf Ennatuurlijk stapt uit de samenwerking met Twence, Cogas en de gemeenten Enschede en Hengelo voor een Twents warmtenet. Dat net moet straks meer dan 100.000 Twentse huizen van warmte voorzien. Cogas en Twence gaan met z’n tweeën verder, maar missen nu belangrijke expertise.


11 oktober 2022: Binnenstebuiten TV:

Een monumentaal pand in Deventer

Een architectenechtpaar heeft een monumentaal pand aan de IJssel in Deventer verbouwd en verduurzaamd. Een simpele oplossing die daar ter sprake kwam is het gebruik van raamfolie om (kleine) ramen te isoleren, zowel mogelijk voor enkel als voor dubbel glas. Raamfolie is in iedere bouwmarkt verkrijgbaar, en vaak staat op de site van de bouwmarkt ook een handleiding hoe dit aan te brengen.


26 mei 2021: Proeftuin Aardgasvrije Wijken (PAW):

Start 3e ronde proeftuinen opgeschoven naar rond 1 juli

De derde en laatste ronde proeftuinen aardgasvrije wijken gaat een maand later van start. De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen om eerst het bewonerstevredenheidsonderzoek af te wachten. PAW organiseert informatiebijeenkomsten voor gemeenten op 6 en 8 juli.


11 mei 2021, 1Twente:

Gasloos Het Zwik? De buurt wil het nog niet horen

Radio interview dat Rik Soeteman heeft gehad met 1Twente naar aanleiding van onze ledenvergadering.


4 mei 2021, Tubantia:

Oudere woning beter te verwarmen met waterstofketel dan met warmtepomp

Aardgas gaat uiteindelijk verdwijnen, maar je huis verwarmen met waterstofgas wordt een prima alternatief. CV-ketel- en warmtepompfabrikant Remeha ontwikkelt al de eerste generatie waterstofketels die over een paar jaar te koop zijn. ,,Er is geen weg terug.’’


13 april 2021 NRC:

Gemeenten willen het gasloos maken van huizen kunnen verplichten

Om woonwijken aardgasvrij te maken, zoals het kabinet wil, hebben gemeenten meer bevoegdheden nodig. Dat blijkt uit een voortgangsrapportage over het Programma Aardgasvrije Wijken.


12 maart 2021, NRC:

Iedereen kan energie halen uit zijn eigen afvalwater

Afvalwater loopt warm het riool in. Dat is zonde van de energie. Een Delftse startup wil daar iets aan doen.


10 februari 2021, Trouw:

Een warmtepomp voor 50 graden redt het niet, aldus mijn slimme meter

Na de zomer, vóór het nieuwe stookseizoen, wil ik een warmtepomp in huis hebben en van het gas af gaan. Dat vergt nog wat uitzoekwerk, bijvoorbeeld over het type warmtepomp. De zuinige, lage-temperatuur-variant kan ik inmiddels vergeten. Met dank aan mijn kersverse slimme meter.


8 februari 2021, NRC:

Hoe nu verder met het aardgasvrij maken van Purmerend?

De eerste fase van het project om huizen in Purmerend van het gas af te halen, is afgerond. Nu hikt het gemeentebestuur tegen de volgende stap aan.


4 februari 2021, Trouw:

Een prille maar serieuze trend: baas in eigen warmtebron

Steeds meer bewoners willen zélf bepalen hoe hun woonwijk gasloos wordt, zonder bemoeienis van grote energiebedrijven. Het Rijk zit die beweging ‘van onderop’ dwars, waarschuwen experts.


1 februari 2021, NRC:

Voor de stadsverwarming in Bospolder-Tussendijken moest eerst vertrouwen groeien

Eindelijk is er een plan voor een nieuw warmtenet in Rotterdam-West. Maar voordat het zover was, moesten de gemeente, de woningcorporatie en het energiebedrijf elkaar leren vertrouwen.


26 januari 2021, NRC:

Aardgasvrij? Alleen als het Rijk voor betere financiering zorgt

De gemeente wil Sliedrecht-Oost aardgasvrij maken en aansluiten op het warmtenet. Maar eerst moeten de huiseigenaren akkoord zijn. En er is meer geld nodig. „We zitten nog in de fase van aanmodderen.”


26 januari 2021, NRC:

Nagele wil wéér een modeldorp worden

Aardgasvrij: In de jaren vijftig was Nagele een blikvanger voor de Europese architectuur. Nu wil het opnieuw voorop lopen – als duurzaam dorp ditmaal.


26 januari 2021, FD:

Zonder subsidie komt aardwarmte niet van de grond

Volgens het Klimaatakkoord van dit kabinet moeten alle woningen in Nederland aardgasvrij zijn in 2050. Geothermie kan zich ontwikkelen tot serieus alternatief, maar de techniek is complex. Daardoor blijft de huidige subsidiepot buiten bereik.


25 januari 2021, NRC:

Stad en dorp aardgasvrij maken: het blijkt een moeizaam proces

Aardgasvrije wijken: In 2018 kregen 27 gemeenten miljoenensubsidies van het Rijk. Daarmee pionieren zij met woonwijken ombouwen op verwarming zonder aardgas. Nu voelen veel gemeenten dat ze zonder extra geld en geschikte wetgeving niet verder kunnen, zo blijkt uit een enquête van NRC.


25 januari 2021, NRC:

Gemeenten: steun Rijk voor aardgasvrije wijken gering

Duurzaamheid: De meeste gemeenten die aan het Programma Aardgasvrije Wijken meedoen hebben geld en bruikbare wetgeving nodig.


18 januari 2021, Volkskrant:

Hoe gaat het aardgasvrij maken van huizen in Overvecht-Noord en Garyp?

Het aardgasvrij maken van bestaande huizen schiet nog niet erg op, blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant. We gingen terug naar de ‘proeftuinen’ Overvecht-Noord in Utrecht en het Friese dorp Garyp om te horen welke vorderingen daar afgelopen jaar zijn gemaakt.


18 januari 2021, Volkskrant:

Na twee jaar experimenteren in ‘aardgasvrije wijken’ zijn slechts 206 huizen van het gas af

Als het grootste Nederlandse experiment in het aardgasvrij maken van bestaande huizen ons iets leert, is het dat de praktijk een harde leerschool is. Na ruim twee jaar zijn pas in vier van de eerste 27 proefwijken en -dorpen opgeteld 206 huizen van het gas afgesloten, blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant. De techniek, het draagvlak, de kosten: tot dusver valt eigenlijk alles tegen. Toch houden Rijk en gemeenten de moed erin.


18 december 2020, NRC:

Purmerend komt geld tekort voor aardgasvrij-project

Van het gas af:  De verduurzaming van de wijk Overwhere-Zuid in Purmerend kost meer geld dan gedacht. De gemeente heeft ruim een miljoen euro extra nodig.


28 november 2020, Ver. Eigen Huis:

Daphne verduurzaamt: van aardgas los

Daphne van Paassen neemt lezers in haar maandelijkse column mee op de weg die zij aflegt bij het verduurzamen van haar tussenwoning uit 1890. Daphne’s aanpak is haar eigen. Ze is geen deskundige en geeft geen advies. Elk huis en iedere huiseigenaar zijn tenslotte anders.


1 december 2020, Delft Integraal (alumniblad TU Delft):

Groene waterstof brengt elektriciteit en gas samen

Waterstof is de ultieme CO2-vrije energiedrager. TU-onderzoekers maken plannen voor een toekomst met groene waterstof in de hoofdrol, voor zowel elektriciteit als brandstof.


9 november 2020, NRC:

Rotterdam-West kan ook zónder warmtenet van het gas af, volgens een alternatief plan

Bospolder-Tussendijken: Bewoners moeten zélf eigenaar worden van groene energiebronnen in hun wijk, zegt de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam. „We kunnen de energietransitie maar één keer doen: goed of fout.”


8 november 2020, VPRO TV, Zondag met Lubach

Nederland gasvrij

vanaf 14:15 *(min:sec)


27 oktober 2020, Tubantia:

Grote teleurstelling: geen 10 miljoen voor aardgasplannen Enschede, stad staat weer met lege handen

Geen 10 miljoen euro om Twekkelerveld van het gas af te halen. Ook niet de helft of een beetje. Gewoon helemaal niks. Enschede is diep teleurgesteld over de beslissing van Den Haag. „Dit is echt zuur.”

 

19 oktober 2020, NRC:

We komen er steeds meer achter hoe moeilijk aardgasvrij worden is

Met het aardgasvrij maken van woonwijken blijkt het nog niet erg te vlotten. De ‘proeftuinen’ stuiten op problemen met uitvoering en, vooral, financiering

 

15 oktober 2020, NRC:

Ineens was er een brief: voorlopig gaat uw wijk toch niet van het gas af 

Als eerste in Nederland gingen in de Purmerendse wijk Overwhere-Zuid bestaande koopwoningen van het gas af. Nu zou een ander deel van de wijk aan de beurt zijn, maar alles ligt stil. „We zijn keihard tegen een muur opgelopen.”

 

8 september 2020, FD:

Aardwarmte kan in ruim een kwart van de Nederlandse gebouwen het aardgas vervangen

Aardwarmte is in 2030 een goede vervanger van aardgas voor 2,6 miljoen gebouwen, waaronder huizen, in Nederland op een totaal van bijna 9 miljoen gebouwen. Dat laat een nieuwe studie zien, die is uitgevoerd in opdracht van Energie Beheer Nederland.

In 2050 moeten in Nederland alle huizen en kantoren van het aardgas af zijn, maar over de duurzame vervangers en de kosten hiervan is veel discussie. Het is de eerste keer dat het aanbod van aardwarmte is vergeleken met de vraag.

 

7 september 2020, Tubantia/AD

Ruim kwart Nederlandse woningen kan over op aardwarmte

Ruim een kwart van de Nederlandse woningen kan in de toekomst verwarmd worden met warmte uit de aardbodem. Vooral in grote steden is er veel potentie. Maar ook in de glastuinbouw en industrie kan aardwarmte in een flink deel van de warmtebehoefte voorzien.

 

4 september 2020, Trouw:

Bio-energie is beter voor het klimaat dan aardgas

Aardgas als energiebron blijven gebruiken brengt meer schade toe aan het klimaat dan reststromen biomassa, stellen Martin Junginger en Gert-Jan Nabuurs.

 

3 september 2020, de Volkskrant:

Opinie: Hoe krijgen we onze huizen dan wél energieneutraal?

Het Planbureau voor de Leefomgeving stelt dat het niet rendabel is om je woning te verduurzamen en in sommige wijken groeit de weerstand tegen de energietransitie. Maar hoe krijgen we onze huizen dan wél energieneutraal?

 

31 augustus 2020, NRC:

Nu staan er nul windmolens, maar Twente wil koploper worden in windenergie

Net over de Duitse grens zien inwoners van Twente allemaal windmolens. Dat kan net zo goed aan de Nederlandse kant, denken de bestuurders in de regio. Maar dat stuit op verzet.

 

30 augustus 2020, de Volkskrant:

Opinie: Stadsverwarming is niet de duurzaamste optie

Buurtbewoners verzetten zich niet tegen verduurzamen maar tegen het beleid van Amsterdam, schrijft jurist Geranne Lautenbach.

 

28 augustus 2020, FD:

Het Klimaatakkoord botst op de harde realiteit

Ruim een jaar geleden werd het Klimaatakkoord gesloten om CO₂-uitstoot in Nederland omlaag te krijgen. Nu de eerste groene plannen uit de startblokken zijn, klinkt er kritiek en sneuvelen afspraken. Loopt de uitvoering nu al vast?

 

25 augustus 2020, Trouw:

Het kan wél, je huis betaalbaar verduurzamen

Van het gas af en wonen met meer comfort bij dezelfde maandlasten, dat kan best, zeggen milieudeskundigen. Het Planbureau voor de Leefomgeving is veel te negatief.

 

24 augustus 2020, NRC:

Deze tuinder wilde het duurzamer, en is nu terug bij gas

Kweker Dirk Pieter van der Meer wilde biomassa gebruiken om zijn tomaten te laten groeien, in plaats van gas of de kolencentrale. Maar toen raakte biomassa uit de gratie. „Ik maak een terugtrekkende beweging. En intussen ga ik gewoon meer gas verstoken.”

 

24 augustus 2020, de Volkskrant:

Energieneutraal maken van huizen levert eigenaar geen winst op, integendeel

Het aardgasvrij maken van woningen blijkt zelfs met alle subsidies en voordeeltjes een utopie. De investering die nodig is om een huis energieneutraal te maken blijft in alle gevallen veel groter dan de winst die een huiseigenaar maakt doordat hij lagere energiekosten heeft. In een nieuwe analyse concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat de woningmarktplannen uit het Klimaatakkoord volkomen onrealistisch zijn. 

 

24 augustus 2020, FD:

Planbureau: verduurzamen eigen woning voor vrijwel niemand rendabel

In huidige praktijk kunnen niet veel huishoudens hun woning verduurzamen zonder hun totale woonlasten te verhogen.

Terwijl dit wel het uitgangspunt is van kabinet bij het gasloos maken van woningen.

Om alle woningen in 2050 van het gas te hebben, moet het kabinet extra maatregelen nemen, stelt het Planbureau voor de Leefomgeving.

 

19 augustus 2020, NRC:

Draaien burgers en het mkb dan toch op voor de energietransitie?

De klimaatrekening zou volgens het kabinet eerlijk worden verdeeld. Nu blijkt uit door Milieudefensie geopenbaarde officiële cijfers dat grote bedrijven veel minder bijdragen aan de energietransitie dan huishoudens en mkb.


16 augustus 2020, FD:

Van het gas af is geen doel op zich

In de eerste Amsterdamse wijk die van het gas af moet, willen de bewoners niet meer. Na twee jaar overleg met het gemeentebestuur over gasvrije technieken en kosten is de conclusie van particuliere huiseigenaren dat hun buurt, Banne Noord, beter even kan wachten.

 

12 augustus 2020, FD:

De eerste Amsterdamse wijk de van het gas af moet, wil niet meer

Amsterdam wil in 2040 alle huizen van het aardgas hebben. Dat is tien jaar eerder dan de deadline voor de rest van Nederland. In veel gemeenten loopt de gasloze verbouwing zeer stroef. Zo ook in de Amsterdamse wijk Banne-Noord, waar na twee jaar overleg de bewoners het liefst uitstel willen.

 

10 augustus 2020, de Volkskrant:

Kolencentrales stoken rap meer biomassa: in 2019 vijf keer meer dan het jaar ervoor

In 2019 hebben kolencentrales vijf keer zoveel biomassa meegestookt met steenkool als in 2018. Het gaat om 826.242 ton aan biomassa. De komende jaren zal de hoeveelheid meegestookte biomassa nog 3,5 keer zo groot worden.

 

31 juli 2020, FD:

Gemeenten en netbeheerders vrezen monopolie op markt voor stadswarmte

Wetsvoorstel voor stadswarmte geeft grote commerciële spelers monopolie op warmtelevering. Netbeheerders en gemeenten zijn fel gekant tegen een beperkt aantal aanbieders op de warmtemarkt. Gevreesd wordt voor vertraagde omschakeling van gas, hoge warmteprijzen en weinig ontwikkeling van duurzame bronnen.

 

19 juli 2020, NRC:

Krijgen de ‘grote jongens’ straks de macht op de warmtemarkt?

Vijf vragen over warmtenetten: Klimaatminister Wiebes (VVD) heeft zijn nieuwe Warmtewet gepresenteerd. Een verkeerde koers, vindt een brede groep critici.


19 juni 2020, De week van Gelderland, YouTube

Groene droom biomassa uiteengespat

Biomassa leek lange tijd dé groene droom, maar die droom lijkt inmiddels uiteengespat. Waarom wordt er dan toch aan vastgehouden en wat zijn goede alternatieven volgens hoogleraar evolutionaire ecologie Louise Vet?


9 juni 2020, NOS.nl

D66 en ChristenUnie: geen geld voor nieuwe biomassacentrales

Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie willen dat er geen subsidie meer beschikbaar wordt gesteld voor nieuwe biomassacentrales. De lat voor dergelijke centrales moet zo hoog mogelijk komen te liggen, vinden ze. In biomassacentrales wordt onder andere hout verbrand om energie op te wekken.


Share by: